2021-10-19 14:06:57• hírek • Bede Emőke

Közel négy hét után ismét 5 ezrelék alá csökkent Szatmárnémetiben a fertőzöttségi ráta

Fotó: Szatmár.ro archívum
Fotó: Szatmár.ro archívum

Kedden újabb negatív rekord született Romániában: mind az újonnan regisztrált fertőzöttek, mind az elhunytak száma olyan magasra ugrott, melyre a pandémia berobbanása óta nem volt példa az országban. Az elmúlt 24 órában 18.563 új esetet igazoltak, a fertőzéssel összefüggésbe hozható elhalálozások száma pedig elérte az 574-et. Mindezzel párhuzamosan az egészségügyi rendszerre óriási nyomás nehezedik, hiszen jelen pillanatban is közel 20 ezer főt kezelnek kórházban, s közülük 1805 páciens sajnos intenzív terápiás kezelésre szorul.

Ahogyan az ország más megyéiben, úgy Szatmárban is hatalmas teher ül az egészségügy vállán. A prefektusi hivatal hétfői összesítése szerint a kórházakban fekvő beutalt fertőzöttek száma 234 (Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház – 65, Szatmárnémeti Pneumoftiziológiai Kórház – 32, Nagykárolyi Városi Kórház – 87, Avasfelsőfalui Városi Kórház 50), az intenzív terápiás osztályokon pedig hetek óta nincs egy szabad ágy sem.


A kórházi helyzet tehát még nem javul, viszont a fertőzöttségi arány által felrajzolt görbe egyre több községben kiegyenesedni látszik, s több településen talán csökkenő irányt is vett. Szatmárnémetiben példának okáért legutóbb szeptember 22-én jegyeztek 5 ezrelék alatti értéket, s az azóta eltelt hetekben folyamatosan 5 és 6 ezrelék között ingadozott a szóban forgó mutató. A data.gov.ro legfrissebb adatai szerint azonban a hétfői napon 4,89 ezrelékre csökkent a megyeszékhelyen jegyzett ráta. 6 ezrelék felett jelenleg nincs egyetlen területi-közigazgatási egység sem, a legmagasabb incidenciát az alábbi községekben jegyzik: Szamosdob – 5,93, Majtény – 5,58, Homoród – 5,30, Erdőd – 5,23, Vetés – 5,15. A megye általános fertőzöttségi aránya 3,27 ezrelék, mely országos viszonylatban is a legjobbnak számít.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: